Τι θα γίνει αν πίνεις κάθε μέρα ένα ποτήρι κρασί;

Η κατανάλωση κρασιού έχει πλεονεκτήματα, έχει όμως και μειονεκτήματα. Σαν τον Ντάνο ακουστήκαμε τώρα, ξέρουμε. Πέρα από την πλάκα, εκτός από ένα δημοφιλές ποτό για τη γεύση και την ποικιλία του, το κρασί έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων μελετών που έχουν αποκαλύψει τα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Αν και αλκοολούχο, όταν καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά το κόκκινο, έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιότητες που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αύξηση της ευεξίας στη ζωή μας. Το βασικό πλεονέκτημά του έγκειται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στη γήρανση και σε διάφορες ασθένειες. Τι θα συμβεί όμως αν πίνεις κάθε μέρα ένα ποτήρι κρασί; 

Διαβάστε Επίσης

Μαργαρίτα vs Μοχίτο, τι να προτιμήσεις για λιγότερο hangover

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία. Το κόκκινο κρασί, ειδικότερα, έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, πιθανώς λόγω των επιπτώσεών του στη χοληστερόλη και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.  Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι το κρασί μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως αυτός του παχέος εντέρου και του μαστού. Πάλι τα αντιοξειδωτικά ευθύνονται για αυτό, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει στην εν λόγω ασθένεια.  Ένα άλλο ενδιαφέρον όφελος του κρασιού είναι η δυνατότητά του να βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Άρα, πόσα ποτήρια την ημέρα επιτρέπονται;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα οφέλη συνδέονται με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Αυτό γενικά ορίζεται από 1 έως 2 ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες - και πάλι όμως, όχι κάθε μέρα της εβδομάδας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου ηπατικής νόσου και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Το κρασί μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής όταν καταναλώνεται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις του μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή, τον εγκέφαλο και τη γενική υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι η απόλαυση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα μπορεί να είναι όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και ωφέλιμη για τη μακροπρόθεσμη ευεξία σας. Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα:

Οινόραμα και Βάκχες: Στην Αθήνα για κρασί

Απολαμβάνοντας το κρασί όπως οι οινογνώστες

2024-03-05T13:12:19Z dg43tfdfdgfd