Συνταγή για ανοιξιάτικη σαλάτα με κοτόπουλο, κρουτόν και φρέσκα μυρωδικά

Η άνοιξη μας καλεί να απολαύσουμε γευστικές σαλάτες με φρέσκα υλικά. Μια εύκολη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο, σπαράγγια, αρακά, τραγανά κρουτόν και φρέσκα μυρωδικά είναι η ιδανική επιλογή για ένα νόστιμο, εύκολο και θρεπτικό γεύμα.

Το κοτόπουλο:

Το ψήσιμο του κοτόπουλου με το κόκαλο βοηθάει να διατηρηθεί τρυφερό και ζουμερό κατά το μαγείρεμα. Η πέτσα επίσης προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κοτόπουλου από την άμεση επαφή με το τηγάνι, αποτρέποντας το να σχηματιστεί μια πολύ καραμελωμένη κρούστα εξωτερικά. Αυτό είναι επιθυμητό αν πρόκειται να σκεπάσουμε το κοτόπουλο με μια κρεμώδη σάλτσα, αλλά όχι όταν πρόκειται να το ψιλοκόψουμε για σαλάτα. Αν έχετε περίσσευμα από κοτόπουλο σούβλας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σ’ αυτή τη συνταγή. Απλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε στήθος κοτόπουλου, καθώς η υφή του είναι ιδανική για αυτή την ελαφριά ανοιξιάτικη σαλάτα.

Τα κρουτόν:

Τα καλύτερα κρουτόν για αυτή τη σαλάτα είναι φτιαγμένα από φρέσκο ψωμί. Ανακατέψτε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε το στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει. Το φρέσκο ψωμί έχει πάντα καλύτερη γεύση από το μπαγιάτικο και το ελαφρύ που προκύπτει από το ψήσιμο ενισχύει τη γεύση του.

Συντήρηση:

Ενώ αυτή η σαλάτα είναι καλύτερο να καταναλωθεί την ημέρα που την ετοιμάζετε, τα περισσότερα υλικά μπορούν να προετοιμαστούν εκ των προτέρων. Τα κρουτόν μπορούν να ψηθούν και να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες. Το κοτόπουλο μπορεί επίσης να ψηθεί, να κοπεί σε μικρά κομμάτια και να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Μπορείτε ακόμη να ανακατέψετε τα χόρτα, τα μυρωδικά, τον αρακά και τα σπαράγια μαζί και να τα διατηρήσετε σε δοχείο στο ψυγείο.

Υλικά

  • 450 γρ. στήθος κοτόπουλου με κόκαλο και πέτσα (1 μεγάλο ή 2 μικρά)
  • 2 κ.γ. χοντρό αλάτι (χρησιμοποιούμε το μισό για το κοτόπουλο και το μισό για τη σαλάτα)
  • 3/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (χρησιμοποιούμε το μισό για το κοτόπουλο και το μισό για τη σαλάτα)
  • 1/4 φλ. συν 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (χρησιμοποιούμε το 1/4 φλ. για το ψωμί και τις 3 κ.σ. για το ψήσιμο)
  • 170 γρ. λευκό ψωμί για τοστ κομμένο σε κομμάτια 2 εκ.
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 170 γρ. ανάμεικτα λαχανικά
  • 120 γρ. σπαράγγια κομμένα διαγώνια σε κομμάτια 5 εκ.
  • 120 γρ. αρακάς
  • 1/4 φλ. φρέσκος άνηθος, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1/4 φλ. φρέσκα φύλλα μέντας, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Σκουπίστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και καρυκεύστε το με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
  2. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ανθεκτικό στο φούρνο τηγάνι. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο τηγάνι με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω.
  3. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το ανακατέψετε, μέχρι να ροδίσει από κάτω, 8-10 λεπτά. Γυρίστε το και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να ροδίσει ελαφρώς από κάτω, 2-3 λεπτά. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, γυρίστε το κοτόπουλο στην πλευρά του και μαγειρέψτε για άλλα 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  4. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε μέχρι να δείξει ένα θερμόμετρο που μπαίνει άμεσα στο κέντρο του κοτόπουλου 74°C, για άλλα 20-30 λεπτά. Μεταφέρετε το σε μία σανίδα κοπής και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ψωμί, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Απλώστε τα σε ένα μεγάλο μεταλλικό ταψί, κρατώντας το μπολ στην άκρη.
  6. Ψήστε τα κρουτόν μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, 8-10 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν.
  7. Αφαιρέστε την πέτσα από το κρύο κοτόπουλο και πετάξτε την. Ψιλοκόψτε το κρέας σε μπουκιές και μεταφέρετε το στο μπολ που κρατήσατε στην άκρη.
  8. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χτυπήστε το σκόρδο, το ξύδι, τη μουστάρδα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ανακατεύοντας συνεχώς, ρίξτε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι λάδι. Ανακατεύοντας συνεχώς, ρίξτε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  9. Προσθέστε τα χόρτα, τα σπαράγγια, τον αρακά, τον άνηθο και τη μέντα στο υπόλοιπο ντρέσινγκ και ανακατέψτε. Τοποθετήστε σε μια πιατέλα ή μοιράστε σε πιάτα. Συμπληρώστε με κοτόπουλο, κρουτόν και περισσότερο άνηθο και δυόσμο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

2024-04-17T05:45:02Z dg43tfdfdgfd