Πώς να καλλιεργήσετε πατάτες στο μπαλκόνι σας

Ήταν χρόνοι δίσεκτοι, σίγουρα τους θυμάστε, ξέχειλοι από οργή και φόβο. Σε πολλούς δήμους στήνονταν λαχανόκηποι για να προσφέρουν ελπίδα και τροφή, αρκετοί πάλι καλλιεργούσαν ζαρζαβατικά σε ταράτσες. Μελετώντας εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά ήταν οργανωμένο το κίνημα αστικής αυτάρκειας αλλού και αποφάσισα να ακολουθήσω κάποιες από τις πιο πετυχημένες διαδρομές του. Η καλλιέργεια πατάτας σε παλιά και άχρηστα κρασοβάρελα ήταν μια από αυτές, χρειάστηκε όμως πρώτα να τα κόψω στη μέση, γιατί ήταν τεράστια. Διαπίστωσα γρήγορα και επιβεβαίωσα για πολλά έτη στη σειρά πως πρόκειται για μια αποδοτική δραστηριότητα (δεν μάζεψα ποτέ λιγότερο από δεκαπέντε κιλά στο κάθε μισοβάρελο), η οποία δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, όχι επειδή η φετινή χρονιά επίσης είναι (και φαίνεται δίσεκτη), αλλά επειδή θα σας φανεί και εξόχως διασκεδαστική. Για να είμαστε ειλικρινείς, το κόστος της οικιακά παραγόμενης πατάτας είναι πολλαπλάσιο από εκείνη της αγοράς. Αν έχουμε μεγάλο κήπο, κάτι γίνεται, στο μπαλκόνι όμως δεν παράγουμε τροφή για να κάνουμε οικονομία.

Λίγα μόνο πράγματα θα χρειαστούν αν θέλετε να γίνετε πατατοκαλλιεργητής. Θα προμηθευτείτε ένα (μπορείτε ασφαλώς και περισσότερα) πλαστικό ή ξύλινο βαρέλι χωρητικότητας διακοσίων λίτρων και θα ανοίξετε μερικές τρύπες στον πάτο του για να διασφαλιστεί η καλή αποστράγγιση. Μετά, από τώρα και για τον επόμενο μήνα, θα επισκεφθείτε ένα γεωπονικό κατάστημα και, αφού ρωτήσετε για τη μαγειρική χρήση της κάθε ποικιλίας που διαθέτουν (προσωπική μου προτίμηση η Kennebec), θα αγοράσετε υγιή, μη αφυδατωμένο πατατόσπορο. Προτιμήστε κονδύλους σχετικά μικρού μεγέθους, αλλιώς, αν τα φύτρα είναι περισσότερα από τρία στον καθένα, θα χρειαστεί πριν από τη φύτευση να τους τεμαχίσετε, διαδικασία που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Ψεκάστε τους με λίγο νερό και αφήστε τους σε σκιερό σημείο μέχρι (μετά από δυο τρεις εβδομάδες) τα φύτρα που θα ξεπροβάλουν από τους οφθαλμούς να φτάσουν σε μήκος δύο εκατοστών. Στηρίξτε το βαρέλι πάνω σε τούβλα και τοποθετήστε το σε μια ηλιόλουστη γωνιά του μπαλκονιού σας. Ρίξτε μια στρώση ελαφρόπετρας ύψους πέντε εκατοστών στον πάτο του και από πάνω ένα μείγμα από ίσα μέρη χώματος και κομπόστ, πάχους περίπου δεκαπέντε εκατοστών. Τοποθετήστε στην επιφάνεια δύο κονδύλους και σκεπάστε τους με μια στρώση ίδιου πάχους από το μείγμα. Ποτίστε καλά και μην ξεχνάτε να ποτίζετε κάθε φορά που διαπιστώνετε ότι το χώμα έχει αρχίσει να στεγνώνει, όχι επιφανειακά, θα βουτάτε τακτικά το δάχτυλό σας βαθιά μέσα στο χώμα. Η παραγωγή σίγουρα θα αυξηθεί αν κάθε δύο εβδομάδες ψεκάζετε τις πατατιές με διάλυμα φυκιών, ενώ, αν διαπιστώσετε πως τα φύλλα τους παραμορφώθηκαν ή ίσως γέμισαν κηλίδες, ψεκάστε τα με κάποιο σκεύασμα χαλκού. Όταν οι πατατιές ψηλώσουν μια σπιθαμή, θα τις παραχώσετε προσθέτοντας μια στρώση πάχους περίπου δέκα εκατοστών από το μείγμα. Όσο οι πατατιές ψηλώνουν, θα συνεχίσετε (κάθε δύο τρεις εβδομάδες) να κάνετε το ίδιο. Αν γίνουν όλα σωστά, το χώμα μετά από περίπου τρεις μήνες θα φτάσει σχεδόν στα χείλη του βαρελιού και τα φυτά θα σηκωθούν πάνω από αυτό. Όλο τούτο το διάστημα, υπογείως και αθέατα, πάνω από τους μητρικούς κονδύλους, σχηματίζονται και μεγαλώνουν οι πατάτες σας.

Θα καταλάβετε πως έφτασε η ώρα της πολυπόθητης συγκομιδής όταν πια ολοκληρωθεί η ανθοφορία των φυτών και τα φύλλα τους αρχίσουν να μαραίνονται. Συγκομίστε τις πατάτες σας χρησιμοποιώντας προσεκτικά ένα φτυαράκι ή, για να τις ξεχωρίσετε πιο εύκολα, οριζοντιώστε το βαρέλι. Αν σε κάποιο στάδιο της καλλιέργειας χρειαστείτε κάποιον για βοήθεια, τότε μάλλον θα πρέπει να του προσφέρετε ένα μέρος της σοδειάς σας. Τούτο, παραδόξως για τους αγοραίους κανόνες, δεν λογίζεται ως απώλεια για σας, αντιθέτως εκλαμβάνεται απ’ όλους τους συμβαλλομένους ως μια ευγενής χειρονομία υπέρ της κοινής ωφέλειας.

Ευχαριστούμε τις Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης για την αρωγή τους στη φωτογράφιση.

2024-04-12T15:43:27Z dg43tfdfdgfd