Πώς να αποθηκεύστε σωστά τις πατάτες ώστε να μην βγάλουν φύτρες

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και αγαπημένα υλικά στη μαγειρική. Μπορείτε να τις πολτοποιήσετε, να τις λιώσετε, να τις τηγανίσετε, να τις βράσετε ή να τις ψήσετε μέχρι να γίνουν τραγανές. Μπορούν να καταναλωθούν ως συνοδευτικό (όπως σε σαλάτα πατάτας), ως απολαυστικό σνακ (όπως οι τηγανιτές πατάτες) ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο (όπως στα νιόκι).

Για να διασφαλίσετε ότι οι πατάτες σας είναι πάντα έτοιμες για χρήση σε όλες τις αγαπημένες σας συνταγές, φροντίστε να τις αποθηκεύετε σωστά για να διατηρηθούν φρέσκες για περισσότερο καιρό. Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης διασφαλίζει ότι οι πατάτες δεν θα βγάλουν γρήγορα φύτρες και θα παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Πώς να διατηρήσετε τις πατάτες σας φρέσκες για περισσότερο

Η σωστή αποθήκευση των πατατών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

  • το φως,
  • τη θερμοκρασία,
  • την κυκλοφορία του αέρα και
  • τα υπόλοιπα προϊόντα που φυλάσσετε κοντά τους.

Ο καλύτερος χώρος αποθήκευσης στο σπίτι είναι ένα σκοτεινό ντουλάπι τροφίμων ή υπόγειο, εφόσον έχετε. Σε αυτά τα σημεία, οι πατάτες σας μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με την Ann Ziata, σεφ και καθηγήτρια μαγειρικής στο Institute of Culinary Education.

Φως:

Ένα σκοτεινό σημείο, όπως ένα ντουλάπι ή υπόγειο, σημαίνει ότι οι πατάτες δεν θα εκτίθενται στο φως. Το φως θα κάνει τη φλούδα της πατάτας να πρασινίσει, λέει η Ziata. Τα πράσινα μέρη των πατατών θα έχουν πικρή γεύση και δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, επομένως πετάξτε τυχόν πατάτες με μεγάλες πράσινες περιοχές ή που το πράσινο έχει φτάσει πιο βαθιά από τη φλούδα, συμβουλεύει. (Εάν οι πράσινες περιοχές είναι μικρές και δεν μπαίνουν κάτω από τη φλούδα, μπορείτε να τις αφαιρέσετε και να φάτε με ασφάλεια την υπόλοιπη πατάτα, λέει επίσης.)

Θερμοκρασία:

Η θερμοκρασία είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. Οι κόνδυλοι διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 7°C και 10°C. Εάν αποθηκευτούν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (κάτω από 5,5°C), το άμυλο στις πατάτες θα μετατραπεί σε ζάχαρη, επηρεάζοντας αρνητικά τη γεύση και το μαγείρεμα, λέει ο Jamey Higham, πρόεδρος της Επιτροπής Πατάτας της Idaho (Idaho Potato Commission). Από την άλλη πλευρά, εάν αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες άνω των 12,7°C, οι πατάτες θα αφυδατωθούν γρήγορα, κάτι που μπορεί να τις κάνει να βγάλουν φύτρες.

Αερισμός:

Η σωστή αποθήκευση των πατατών απαιτεί καλό αερισμό. Η Ziata συνιστά ανοιχτά δοχεία (όπως ανοιχτές χάρτινες σακούλες, καλάθια και σάκους), καθώς αυτές οι επιλογές θα αποτρέψουν τη συσσώρευση περίσσειας υγρασίας. «Αποφύγετε αεροστεγή δοχεία και σφραγισμένες πλαστικές σακούλες και μην πλένετε ποτέ τις πατάτες σας πριν τις αποθηκεύσετε», λέει.

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε τις πατάτες πριν τις χρησιμοποιήσετε;

Το πλύσιμο των πατατών πριν την αποθήκευση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων ή βακτηρίων, λέει η Traci Weintraub, σεφ και ιδρύτρια της Gracefully Fed, μιας υπηρεσίας παράδοσης γευμάτων και εστιατορίου στο Λος Άντζελες.

Μακριά από τα κρεμμύδια

Οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από τα κρεμμύδια, τα οποία απελευθερώνουν αιθένιο. Το αιθένιο μπορεί να προκαλέσει βλάστηση στις πατάτες, λέει η Ziata. Επιπλέον, «η αποθήκευσή τους μαζί μπορεί να κάνει οι πατάτες σας να πάρουν τη γεύση του κρεμμυδιού, κάτι που μπορεί να μην είναι επιθυμητό», λέει η Weintraub.

Ποτέ μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο

Ενώ οι ωμές, ολόκληρες πατάτες ωφελούνται από τις δροσερές θερμοκρασίες, αυτό δεν περιλαμβάνει την αποθήκευση στο ψυγείο, σύμφωνα με την Weintraub. Όπως αναφέρθηκε, οι χαμηλές θερμοκρασίες (όπως αυτές του ψυγείου) μπορούν να μετατρέψουν το άμυλο της πατάτας σε σάκχαρα, μια διαδικασία που ονομάζεται “γλύκανση λόγω ψύξης”. Αυτό θα κάνει τις πατάτες να αναπτύξουν σκούρο χρώμα όταν μαγειρευτούν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), θα παράγουν υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου, μιας καρκινογόνου ουσίας. Το ψυγείο μπορεί επίσης να κάνει τις πατάτες να χαλάσουν πιο γρήγορα – μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, σημειώνει η Higham.

Πώς να διατηρήσετε τις μαγειρεμένες πατάτες: Ένας γρήγορος οδηγός

Οι πατάτες αποθηκεύονται καλύτερα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος εκτός ψυγείου. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της υφής τους και αποτρέπει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων φυτρών. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Εάν έχετε ήδη κόψει και ξεφλουδίσει τις πατάτες σας:

  • Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη επιλογή είναι να τις τοποθετήσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό, ώστε να καλυφθούν πλήρως.
  • Στη συνέχεια, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο για έως και 24 ώρες, σύμφωνα με την Weintraub.

Σημαντική σημείωση: Αυτή η μέθοδος θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης.

Για να διατηρήσετε τη μέγιστη φρεσκάδα και ποιότητα των πατατών σας, η Weintraub συνιστά να τις κόβετε και να τις μαγειρεύετε μόνο όταν είστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε.

Πώς να διατηρήσετε μαγειρεμένες πατάτες

Οι μαγειρεμένες πατάτες, ανεξαρτήτως τύπου, θα πρέπει να αποθηκεύονται όπως οποιοδήποτε άλλο μαγειρεμένο φαγητό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αυτό σημαίνει να τις φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Απολαύστε τα περισσεύματα εντός τριών έως τεσσάρων ημερών και φροντίστε να τα ξαναζεστάνετε καλά.

Σημάδια ότι οι πατάτες σας χάλασαν

Σύμφωνα με την Ziata, οι καλές πατάτες θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτές στην αφή και να έχουν ένα ελαφρύ άρωμα ξηρών καρπών και χώματος. Έχοντας αυτό κατά νου, πετάξτε τις πατάτες σας εάν είναι πολύ μαλακές, ζαρωμένες ή έχουν μούχλα. Αφαιρέστε επίσης τυχόν πράσινα σημεία ή βλαστούς, καθώς και μαύρες κηλίδες μέσα στην πατάτα. «Οι μελανιές δεν είναι επιβλαβείς, αλλά και πάλι συνιστώ να τις αφαιρείτε καθώς μπορούν να επηρεάσουν την υφή, τη γεύση και το χρώμα της πατάτας», λέει η Ziata.

2024-04-04T09:14:16Z dg43tfdfdgfd