Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις ντομάτες ώστε να διατηρηθούν φρέσκες για περισσότερο καιρό

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ γεμίζουν με φρέσκες και γευστικές ντομάτες. Αυτοί οι ζουμεροί «θησαυροί» κλέβουν την παράσταση στις καλοκαιρινές συνταγές, από δροσερές σαλάτες μέχρι αλμυρές πίτες και γεμιστά. Όποια ποικιλία από ντομάτες κι αν επιλέξετε, η αποθήκευση τους στο σωστό σημείο μπορεί να σας βοηθήσει να τις διατηρήσετε φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα.

Πώς να διαλέξετε τις καλύτερες ντομάτες

Αν καλλιεργείτε τις δικές σας ντομάτες, μερικές πιθανότατα θα ωριμάσουν πάνω στο αμπέλι και θα είναι έτοιμες για χρήση. Είναι καλό να τις κόψετε πριν ωριμάσουν πλήρως. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να ραγίσουν ή να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους ζωύφια.

Για να επιλέξετε φρέσκες ντομάτες στο παντοπωλείο ή στη λαϊκή αγορά που σκοπεύετε να φάτε αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αναζητήστε σφιχτές, όχι σκληρές ντομάτες που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Θα ωριμάσουν στο σπίτι και θα είναι κατάλληλες όταν τις χρειαστείτε. Αναζητήστε ντομάτες χωρίς ρωγμές, σπασίματα ή μελανιές.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις ντομάτες

Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους, αποθηκεύστε τις ντομάτες στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου και γυρίστε τις προς τα κάτω. Οι ειδικοί συνιστούν να τοποθετείτε τις ντομάτες σας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Προτείνουν επίσης να τοποθετείτε τα μικρότερα ντοματίνια σε ένα ρηχό πιάτο για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας γύρω τους. Αποφύγετε να αποθηκεύετε τις ντομάτες (εκτός αν είναι πολύ ώριμες) στο ψυγείο, επειδή οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να τις κάνουν άνοστες, χωρίς γεύση και σκληρές.

Τι να κάνετε με τις υπερώριμες ντομάτες

Οι ντομάτες συνήθως είναι αρκετά ώριμες όταν τις αγοράζετε. Εάν μια ντομάτα είναι υπερώριμη, οι ειδικοί συμβουλεύουν να την τοποθετήσετε στο ψυγείο για να επιβραδυνθεί η ωρίμανση, αλλά κρατήστε την εκεί μόνο για μία ή δύο ημέρες το πολύ. Όταν είστε έτοιμοι να την καταναλώσετε, αφήστε την ντομάτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε την καλοκαιρινή σας σοδειά για να τη χρησιμοποιήσετε σε πιάτα αργότερα μέσα στο έτος, δοκιμάστε να καταψύξετε, να κονσερβοποιήσετε, να ψήσετε ή να κάνετε τουρσί τα ντοματάκια σας. Αυτά τα υπερώριμα ντοματάκια είναι επίσης κατάλληλα για το αποψινό σας δείπνο. Μετατρέψτε τα σε σάλτσα ντομάτας που μπορείτε να σερβίρετε μαζί με οποιοδήποτε γεύμα της αρεσκείας σας.

Πώς να καταψύξετε τις ντομάτες

Εάν έχετε μια παρτίδα από ντομάτες που ωριμάζουν πολύ γρήγορα, ίσως χρειαστεί να γίνετε δημιουργικοί στον τρόπο που τις χρησιμοποιείτε. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να καταψύξετε τις ντομάτες. Ενώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όλους τους ίδιους τρόπους όπως οι φρέσκες ντομάτες, είναι κατάλληλες για σούπες και σάλτσες.

Για να καταψύξετε ντομάτες, πλύνετε τις και ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  1. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό μαχαίρι για να κόψετε ένα Χ στη φλούδα.
  2. Τοποθετήστε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 15 δευτερόλεπτα για ώριμες ντομάτες και 30 για άγουρες.
  3. Αφήστε τις ντομάτες να κρυώσουν και χρησιμοποιήστε το μαχαίρι για να αφαιρέσετε τις φλούδες. Χάρη στο Χ, οι φλούδες πρέπει να φύγουν εύκολα.
  4. Κόψτε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους.
  5. Κόψτε τις ντομάτες σε κύβους ή σφήνες, τοποθετήστε τις σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και καταψύξτε μέχρι να σφίξουν.
  6. Μόλις παγώσουν, μεταφέρετε τις ντομάτες σε σακούλες κατάψυξης με φερμουάρ και φυλάξτε τις στην κατάψυξη για έως και ένα χρόνο.

Πώς να αποθηκεύσετε άγουρες ντομάτες

Θέλετε να απολαύσετε την υπέροχη γεύση που έχουν οι ώριμες ντομάτες πιο γρήγορα; Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης τους με μερικές απλές συμβουλές.

  • Τοποθετήστε τις άγουρες ντομάτες σε μονή στρώση σε χάρτινη σακούλα: Κλείστε την σακούλα χαλαρά για να παγιδευτεί το αιθυλένιο, το φυσικό αέριο που απελευθερώνουν οι ντομάτες και επιταχύνει την ωρίμανση.
  • Αποθηκεύστε τις σε ζεστό και ξηρό μέρος: Η ιδανική θερμοκρασία για την ωρίμανση των ντοματών είναι περίπου στους 20-25°C. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως.
  • Ελέγχετε τις ντομάτες καθημερινά: Μόλις οι ντομάτες ωριμάσουν και αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα, είναι έτοιμες για χρήση.
  • Για ακόμα πιο γρήγορη ωρίμανση: Προσθέστε μια μπανάνα ή ένα μήλο στη σακούλα με τις ντομάτες. Αυτά τα φρούτα απελευθερώνουν επιπλέον αιθυλένιο, επιταχύνοντας την ωρίμανση των ντοματών σας.

Πώς να αποθηκεύσετε κομμένες ντομάτες

Οι κομμένες ντομάτες χρειάζονται διαφορετική φροντίδα. Σε αντίθεση με τις ολόκληρες ντομάτες, οι κομμένες είναι ευαίσθητες στην ανάπτυξη βακτηρίων και πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο.

  • Τοποθετήστε τις κομμένες ντομάτες σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς: Αυτό θα αποτρέψει την εξάτμιση της υγρασίας και την ανάπτυξη μούχλας.
  • Διατηρήστε τις στο ψυγείο: Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την αποθήκευση κομμένων ντοματών είναι μεταξύ 1-4°C.
  • Χρησιμοποιήστε τις κομμένες ντομάτες εντός δύο ημερών: Για να απολαύσετε τη φρεσκάδα και την υφή τους, προγραμματίστε να χρησιμοποιήσετε τις κομμένες ντομάτες σας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τις ντομάτες σας φρέσκες και νόστιμες για μεγαλύτερο διάστημα.

2024-07-24T17:09:51Z dg43tfdfdgfd