Μόλις καταρρίφθηκε ο μύθος του 'βάλε ένα ποτάκι να ζεσταθούμε'

Αν θεωρείς ότι πίνοντας κονιάκ θα ζεσταθεί το κοκκαλάκι σου ή πως ένα κοκτέιλ μετά το σκι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός σου, τότε θα εκπλαγείς με το εξής: Το αλκοόλ δεν μπορεί να σε ζεστάνει τις κρύες ημέρες. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί στην πραγματικότητα να σε κάνει να νιώσεις περισσότερο το κρύο στο πετσί σου. 

Το αλκοόλ δεν προσφέρει ζεστασιά

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Washington Post, η επιστήμη πίσω από το αλκοόλ και τη θερμοκρασία του σώματος αποκαλύπτει ότι η παραδοσιακή αντίληψη πως το αλκοόλ προσφέρει ζεστασιά είναι λανθασμένη. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να δώσει στιγμιαία την αίσθηση της ζεστασιάς με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, στην πραγματικότητα οδηγεί σε πτώση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό συμβαίνει καθώς το αίμα εκτρέπεται προς το δέρμα, αφήνοντας τα εσωτερικά όργανα πιο ψυχρά. Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, το κέντρο ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, επιδεινώνοντας το φαινόμενο της ψύξης.

Διαβάστε Επίσης

Το ξύρισμα που θα σε σώσει από το κρύο

Άσε το ποτό και πιάσε ένα παλτό

Παρά τη ρομαντική εικόνα της θέρμανσης με ένα δυνατό ποτό, το να βασίζεσαι στο αλκοόλ για να καταπολεμήσεις το κρύο μπορεί να μην είναι και η πιο αποτελεσματική στρατηγική. Όπως τόνισε ο Wayne Curtis, σε άρθρο του 2018 για την εφημερίδα The Daily Beast, η ιδέα των σκύλων του Αγίου Βερνάρδου που διασώζουν εγκλωβισμένους σκιέρ με βαρέλια μπράντι είναι μύθος και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αν θέλεις να παραμείνεις ζεστός σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η επένδυση σε ένα ποιοτικό μπουφάν ή παλτό είναι αναμφίβολα μια πιο αξιόπιστη επιλογή. Στο βουνό, γι' αυτό φοράμε ισοθερμικά ρούχα άλλωστε.  Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα:

Cocktails για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά

Τα σωστά κρασιά για τη Σαρακοστή

2024-03-26T13:50:50Z dg43tfdfdgfd