Κυριακάτικο τραπέζι: Μοσχάρι λεμονάτο στην κατσαρόλα με σέλινο και καρότα

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μοσχάρι λεμονάτο στην κατσαρόλα με σέλινο και καρότα.

Θα προσθέσουμε ξερά κρεμμύδια, δάφνη, θυμάρι, μουστάρδα και φρέσκο θυμάρι. Σερβίρουμε το φαγητό με πατάτες τηγανητές, λαχανοσαλάτα με ελιές και μαύρο ψωμί.

Για γλυκό «Fraisier» ή άλλιώς τούρτα με φράουλες.

Καλή όρεξη.

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10′

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από σπάλα, κομμένο σε μικρούς κύβους

2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

3 μέτρια καρότα, σε μικρά κυβάκια

500 γρ. σέλινο (τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια), καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 δαφνόφυλλο

½ κουτ. γλυκού σπόροι μάραθου, χονδροκοπανισμένοι (στα μπαχαράδικα) ή ½ κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος (με διαφορετικά αποτελέσματα)

1-2 λεμόνια, χυμό

1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

λίγη ρίγανη

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο

100 ml ελαιόλαδο

1 λίτρο ζεστό νερό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε το κρέας για περίπου 3 λεπτά.

Στην αρχή θα φαίνεται ότι έχει κολλήσει, όμως, όταν ροδίσει από την κάτω πλευρά, θα ξεκολλάει πιο εύκολα.

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σοταριστεί για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Ρίχνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί για περίπου 2 λεπτά - Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ κι επίσης έτσι δεν ταλαιπωρούμε το ελαιόλαδο σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα.

Περιχύνουμε με το ζωμό ή το νερό και, όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη δάφνη και το μαραθόσπορο (ή ό,τι άλλο επιλέξουμε) και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.

Μετά δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το καρότο και το σέλινο, ανακινούμε την κατσαρόλα και, όταν αρχίσει το υγρό να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά.

Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Σβήνουμε τη φωτιά και, με μια κουτάλα της σούπας, μεταφέρουμε το ζωμό και λίγα λαχανικά από την κατσαρόλα στο μπλέντερ ή σε ένα μούλτι. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το λεμόνι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να προκύψει μια ομοιογενής σάλτσα.

Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να «ξεκουραστεί» και να δέσει.

Σερβίρουμε το φαγητό με πατάτες τηγανητές και λαχανοσαλάτα με ελιές και μαύρο ψωμί.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #70» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

«Fraisier» - Τούρτα με φράουλες

Μερίδες: 10-12

Προετοιμασία: 1½ ώρα

Ψήσιμο: 10′

Αναμονή: 3 ώρες

Υλικά

για το παντεσπάνι

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

180 γρ. ασπράδια αυγών

150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

120 γρ. κρόκοι αυγών, χτυπημένοι ελαφρά

50 γρ. ζάχαρη άχνη

για την κρέμα

750 ml γάλα

1 λοβό βανίλιας

9 κρόκοι αυγών

150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

75 γρ. κορν φλάουρ

100 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κύβους

250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

για το σιρόπι

50 γρ. νερό

50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

2 κ.σ. ρούμι

επιπλέον υλικά

700 γρ. φρέσκιες φράουλες

φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C, αερόθερμο. Σε δύο μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί, σχεδιάζω με το μολύβι, 2 ίδιους κύκλους διαμέτρου 26 εκ. Βάζω τα δύο χαρτιά σε δύο λαμαρίνες (με το σχεδιασμένο μέρος προς τα κάτω) και τα αφήνω στην άκρη.

για το παντεσπάνι

Βάζω στον κάδο του τα ασπράδια και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να γίνουν μια απαλή μαρέγκα. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ ρίχνω πασπαλιστά την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθεί στη μαρέγκα και να σφίξει. Χαμηλώνω λίγο την ένταση του μίξερ και προσθέτω σε αργή ροή τους κρόκους και συνεχίζω το χτύπημα για ακόμη 5 δευτερόλεπτα. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ.

Μοιράζω το μείγμα στο κέντρο των 2 κύκλων και με μια σπάτουλα απλώνω το μείγμα για να καλύψω όλη την επιφάνεια, όσο γίνεται πιο ισόπαχα.

Βάζω την άχνη σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζω επάνω στη ζύμη. Ψήνω τα παντεσπάνια για 10 λεπτά.

Βγάζω τις λαμαρίνες από το φούρνο και μεταφέρω τα παντεσπάνια μαζί με το χαρτί, επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αναποδογυρίζω τα παντεσπάνια με προσοχή (για να έρθει το χαρτί από την επάνω μεριά) επάνω σε σχάρα. Όσο είναι ακόμη ζεστά, ραντίζω με ελάχιστο νερό για να βραχούν τα χαρτιά και τα τραβάω απαλά. Αφήνω τα παντεσπάνια να κρυώσουν εντελώς.

για την κρέμα

Ρίχνω το γάλα σε μια κατσαρόλα. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζω το λοβό της βανίλιας, ξύνω τα σποράκια και τα ρίχνω μαζί με το λοβό στην κατσαρόλα με το γάλα. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνω το γάλα μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός.

Προσθέτω στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν. Πετάω τον λοβό της βανίλιας από το γάλα και ρίχνω σε αργή ροή και ενώ συνεχίζει το χτύπημα του μίξερ, τα ¾ της ποσότητας του καυτού γάλατος μέσα στον κάδο.

Βάζω ένα μικρό σουρωτήρι στο χείλος της κατσαρόλας και σουρώνω από εκεί το μείγμα των κρόκων. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τους κύβους βουτύρου και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με την κρέμα.

Αδειάζω την κρέμα σε ένα ταψάκι, ισιώνω την επιφάνεια και σκεπάζω με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει.

Βάζω την κρύα κρέμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτω σταδιακά και σε δόσεις το μαλακωμένο βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αποκτήσει η κρέμα, βελούδινη υφή.

για το σιρόπι

Βάζω το νερό και στη ζάχαρη σε ένα κατσαρόλακι και βράζω για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά και μόλις κρυώσει προσθέτω το ρούμι.

για τη συναρμολόγηση

Στρώνω με μεμβράνη μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 26 εκ. και τοποθετώ τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι. Με ένα πινέλο ραντίζω με το σιρόπι. Κόβω 6-8 φράουλες στη μέση και τις στήνω περιμετρικά της φόρμας με το κομμένο μέρος να ακουμπά στο στεφάνι της φόρμας και η μύτη τους προς τα πάνω.

Απλώνω τη μισή ποσότητα κρέμας και ενδιάμεσα σκορπίζω αρκετές φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Σκεπάζω με το δεύτερο παντεσπάνι και ραντίζω με αρκετό σιρόπι. Απλώνω την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνω καλά με μια σπάτουλα. Σκεπάζω την τούρτα με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 3 ώρες.

Αφαιρώ τη μεμβράνη και στολίζω με φρέσκιες φράουλες και φύλλα δυόσμου.

Αναδημοσίευση από «Dina’s Bakery - my best recipes» σε συνταγές Ντίνας Νικολάου, εκδόσεις Μίνωας.

2024-04-14T05:36:01Z dg43tfdfdgfd