Δεν είναι Γάλλος, αλλά φτιάχνει την καλύτερη μπαγκέτα στο Παρίσι

Η ταπεινή μπαγκέτα είναι η επιτομή της γαλλικής αρτοποιίας. Η τέλεια φρατζόλα, ελαφρώς τραγανιστή απ’ έξω, μαλακιά και αφράτη από μέσα, αξίζει από μόνη της ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Παρίσι.

Ωστόσο, αν και τα υλικά της είναι απλά, η προετοιμασία της είναι μια μορφή τέχνης – κάτι που αναγνωρίζεται κάθε χρόνο, με το Βραβείο της Παραδοσιακής Γαλλικής Μπαγκέτας της Πόλης του Παρισιού (Grand Prix de la Baguette de Tradition Francaise de la Ville De Paris).

Στον 30ό διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, αρτοποιοί από όλη την πόλη συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να υποβάλλουν τις δημιουργίες τους. Το βραβείο; Η τιμή να προμηθεύουν με μπαγκέτες για έναν χρόνο το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, συν 4.000 ευρώ.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον διαγωνισμό» δήλωσε στο CNN ο Φρανκ Τομάς, πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών του Παρισιού λίγο πριν από την απονομή του βραβείου, που πραγματοποιείται σήμερα, 16 Μαΐου, ημέρα του Αγίου Ονοράτου (St. Honoré), που είναι ο προστάτης άγιος των αρτοποιών.

Αυστηροί κανόνες

Οι κανόνες των κριτών είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Από τις 176 μπαγκέτες που υποβλήθηκαν φέτος, οι 40 απορρίφθηκαν αμέσως γιατί ήταν πολύ κοντές, πολύ μακριές, πολύ βαριές, πολύ ελαφρές ή είχαν γίνει με λάθος αλεύρι.

Οι υπόλοιπες μπαγκέτες τέθηκαν στην κρίση μιας 18μελούς επιτροπής που αποτελείται από νικητές προηγουμένων ετών, υψηλόβαθμα μέλη του Σωματείου Αρτοποιών, bloggers φαγητού και έξι πολίτες του Παρισιού, που επιλέχθηκαν με κλήρωση.

Ο νικητής

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε, με την μπαγκέτα 142, ο Τάρσαν Σαλβαραζά από τη Σρι Λάνκα. Ο φούρνος του, Au Levain des Pyrénées, βρίσκεται σε μια άσημη γειτονιά του 20ού Διαμερίσματος του Παρισιού.

Ήταν έκπληξη για εκείνον; «Όχι ιδιαίτερα», απάντησε στο CNN. «Το 2018 ήρθαμε τρίτοι, και από τότε ήμασταν σίγουροι ότι θα φτάσουμε στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση».

Σύμφωνα με τον Σαλβαραζά, το μυστικό του φούρνου του είναι ότι βγάζει μια νέα παρτίδα κάθε 20 λεπτά προκειμένου να είναι πάντα ζεστές και φρέσκιες. Αν και βραβευμένη πλέον, η μπαγκέτα του δεν θα αλλάξει την τιμή της και θα συνεχίσει να κοστίζει 1,35 ευρώ.

Με πληροφορίες από: He makes the best baguette in Paris, but he’s not French by Oliver Briscoe, CNN

2023-05-16T14:44:41Z dg43tfdfdgfd