10 ελληνικά κρασιά για το αποκριάτικο φαγοπότι

Noemvris, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Μορφόπουλου, Αρκαδία

Ο Noemvris είναι ένα Μοσχοφίλερο όψιμου τρύγου από το Κτήμα Μορφόπουλου. Επειδή το σταφύλι μαζεύεται αργότερα, έχει περισσότερα σάκχαρα. Το τελικό προϊόν είναι ένα ημίξηρο Μοσχοφίλερο με αρώματα γλυκού λουκουμιού τριαντάφυλλου, λευκών ανθέων, ώριμων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Απολαύστε το με σαγανάκια, μπουγιουρντί και μακαρονάδες με τυριά.

Μαλαγουζιά Λατύπες, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Η νέα Μαλαγουζιά Λατύπες από τη σειρά Οικοσύστημα του Κτήματος Άλφα είναι περιορισμένης παραγωγής και δυσεύρετη. Ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια και μένει άλλους εννέα μήνες στις οινολάσπες για παλαίωση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύπλοκο κρασί με έντονα αρώματα ζουμερών πυρηνόκαρπων φρούτων όπως βερίκοκο και ροδάκινο, αρώματα τροπικών φρούτων όπως μάνγκο και ανανάς, αρώματα δρυός, βουτύρου και ζυμών. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Θα κάνει καλή παρέα με ένα περιποιημένο γιουβέτσι.

Seiradi, Μονεμβασιά, Αγροτική Κοινότητα Πάρου, Πάρος

Η Πάρος είναι ένας τόπος με φοβερές πρώτες ύλες, με εξαιρετικά τυριά και κρέατα, δεν πάει πίσω όμως και στο σταφύλι. Η νέα προσπάθεια της Αγροτικής Κοινότητας Πάρου, με μπροστάρηδες τη Μαρία Ταμιωλάκη και τον Δημήτρη Μανσόλα της hetero wines σε ρόλο συμβουλευτικό, είχε ως αποτέλεσμα το Σειράδι (σημαίνει σειρά φυτών σε ευθεία γραμμή), ένα κρασί από τη γηγενή λευκή ποικιλία Μονεμβασιά, με έντονα αρώματα γρασιδιού, πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών, όπως γκρέιπφρουτ, και υφάλμυρο και mineral χαρακτήρα. Η οξύτητα και το σώμα είναι μέτρια. Απολαύστε το με τυρόπιτες και κρεατόπιτες.

Ραμπελιά Single Vineyard, Ασύρτικο, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Η Ραμπελιά είναι το νέο παιδί του οινοποιείου Χατζηδάκη, ένα Ασύρτικο από έναν Single Vineyard αμπελώνα που εντυπωσίασε με την ποιότητα του φρούτου του. Το 70% του κρασιού ωριμάζει σε δεξαμενές μαζί με τις φίνες οινολάσπες για 12 μήνες και το άλλο 30% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με τρομερή συμπύκνωση, αρώματα βρεγμένης πέτρας, αλμύρας, εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών και δρυός, με υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ό,τι πρέπει για λιπαρά κρεατικά, όπως ένα αρνί φρικασέ.

Odyssey, Θραψαθήρι, Κτήμα Οικονόμου, Κρήτη

Ο Γιάννης Οικονόμου είναι ένας οινοποιός με ιδιαίτερο στιλ κρασιών. Πριν τα βγάλει στην αγορά, τα κρατάει για μακρά παλαίωση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Οδύσσεια από μια γηγενή λευκή ποικιλία της Κρήτης, το Θραψαθήρι. Η χρονιά που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή είναι το 2012! Ένα κρασί με έντονο χρυσαφί χρώμα, αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, ζεστών εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών και δρυός, με ισορροπημένη οξύτητα και γεμάτο σώμα. Ταμάμ για παϊδάκια!

Ξινόμαυρο, Κτήμα Ταραλά, Νάουσα

Το Κτήμα Ταραλά είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο. Ό Δημήτρης Ταραλάς (3η γενιά της οικογένειας) σταμάτησε την ενασχόλησή του με τα τραπεζικά και συνέχισε αυτό που έκανε ο παππούς του και ο πατέρας του. Τώρα, τα παιδιά του, Χρήστος και Νικολέτα, είναι αυτά που θα συνεχίσουν την παράδοση. Η Νάουσά του είναι μια ιδιαίτερα τυπική έκφραση Ξινόμαυρου, με ελαφρύ ρουμπινί χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων όπως βατόμουρο και βύσσινο, βοτάνων, βρεγμένου χώματος και δρυός, με υψηλή οξύτητα, έντονες τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Πάει με πολλά – από μεζέδες με λουκάνικα έως ρόστο με μακαρόνια.

Syrah, Οινοποιείο Οικογένειας Γκιρλέμη, Δομοκός

Το οικογενειακό οινοποιείο του Γκιρλέμη ξεκίνησε να αγοράζει γη το 2004 και την ολοκλήρωσε το 2007. Τότε ξεκίνησαν να φυτεύουν ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, ενώ το 2011 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οινοποιείου. Το Syrah τους είναι ένα αρκετά πολύπλοκο και συμπυκνωμένο κρασί με αρώματα μαύρων φρούτων, βιολέτας και λεβάντας, γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας και δρυός. Η οξύτητα είναι μέτρια, με τις τανίνες να είναι υψηλές και το σώμα γεμάτο. Απολαύστε το δίπλα σε ένα συκώτι ή ένα μοσχαρίσιο steak.

Aspela, Μοσχοφίλερο, Οινοποιία Μποσινάκη, Πελοπόννησος

Ασπέλες ονομάζονται τα χωράφια με τα πολύ φτωχά χώματα. Από εκεί έχει πάρει το όνομά του το συγκεκριμένο κρασί της οικογένειας Μποσινάκη, ένα ερυθρό Μοσχοφίλερο χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, ζυμωμένο με γηγενείς ζύμες. Το χρώμα του είναι ελαφρύ ρουμπινί, με αρώματα κόκκινων μικρών φρούτων του δάσους, κράνου, ανθέων και βοτάνων. Ένα κρασί με τραγανή οξύτητα, ελαφριές τανίνες και μέτριο σώμα, αρκετά δροσερό και ιδανικό ως aperitif μαζί με αλλαντικά ή δίπλα σε κεφτεδάκια.

Ϊ Γουμένισσα, Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα, Κτήμα Αϊδαρίνη

Στους πρόποδες του όρους Πάικο στο Κιλκίς, θα βρούμε κρασιά από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα με την ονομασία προέλευσης Γουμένισσα. Το Ϊ του Κτήματος Αϊδαρίνη – μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο Χρήστος Αϊδαρίνης– είναι η απόλυτη έκφραση της Γουμένισσας, από ένα μόνο αμπελοτόπι που η απόδοσή του δεν ξεπερνά τα 600 κιλά το στρέμμα. Παλαιώνει 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και έξι στη φιάλη για να ξεκουραστεί. Έχει αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, βοτάνων και δρυός, με υψηλή οξύτητα, έντονες τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Απολαύστε το με σύγκλινα και καβουρμάδες ή με έναν κόκορα σοφιγάδο.

Λημνιό, Ανατολικός Αμπελώνας, Θράκη

Το Λημνιό είναι μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες. Τα αδέρφια Νικολαΐδη αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτήν και να δημιουργήσουν ένα κρασί από αμπελώνες μικρής απόδοσης που φτάνει τα 400-500 κιλά το στρέμμα. Η ζύμωση πραγματοποιείται με γηγενείς ζύμες. Το κρασί έχει ελαφρύ χρώμα, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και δέρματος, με τονισμένη οξύτητα, μέτριες τανίνες και μέτριο σώμα. Δοκιμάστε το δίπλα σε κουνέλι στιφάδο ή χοιρινό με πράσα.

Πηγή: Γαστρονόμος

2024-03-06T09:23:05Z dg43tfdfdgfd