Γιατί το GIN TONIC παραμένει το πιο δημοφιλές ποτό;

Για τους gin lovers όσα ποτά και να γευτούν, όσο ωραία κοκτέιλ και να δοκιμάσουν, το gin tonic παραμένει σταθερά. Αυτό, άλλωστε, θα το ξέρεις ήδη αν είναι το δικό σου ποτό είτε κάποιου από την παρέα σου. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα αυτό το drink έχει και μία ακόμη ιδιότητα, μπορεί και ενώνει τους ανθρώπους, όλοι όσοι είναι gin lovers συνήθως ξεκινούν τις συζητήσεις τους σε μία άλλη βάση, πιο οικεία. Σε όλη αυτή τη μεγάλη ζήτηση του κοινού, η αγορά έχει πάρα πολλές προτάσεις σε ετικέτες -ακόμη και με gin χωρίς αλκοόλ- αλλά και σε τόνικ άλλα περισσότερο βοτανικά και άλλα περισσότερο φρουτώδη. Τι είναι όμως αυτό που έχει κάνει το gin tonic των βασιλιά των long drinks;

H ιστορία του gin θα σε κάνει να το αγαπήσεις ακόμα περισσότερο

Απλότητα και γεύση Καταρχάς είναι η ίδια του η γεύση και για αυτό έχω και δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τις πιο «παιχνιδιάρικες» εκδοχές, όμως αυτό μάλλον είναι και προσωπικό γούστο. Το gin tonic έχει έντονα βοτανικά στοιχεία, είναι αρωματικό και πολύ απλό στο να παρασκευαστεί, χρειάζεται μόνο δύο συστατικά. Μάλιστα, φαίνεται πως είναι ζήτημα και χημείας, καθώς όπως αναφέρει ο Matthew Hartings καθηγητής στο Αmerican University, Washington οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο gin και στο τόνικ  διαφέρουν μεταξύ τους, εντούτοις ο συνδυασμός τους ακόμη και με όρους χημείας είναι αρμονικός. Αυτός επιστημονικά  εξηγεί την αξεπέραστη γεύση του.

 

 

 

Πέρα όμως από τη γεύση είναι και η απλότητα του ποτού. Διάφανο με φυσαλίδες, είναι αναζωογονητικό, λαμπερό χωρίς να βαραίνει. Το ότι φτιάχνεται μόνο με δύο υλικά, χωρίς υπερβολές, το κάνει ιδανικό για το κλείσιμο της ημέρας. Είναι η απλότητα του που το κάνει ξεχωριστό και για αυτό έχει παραμείνει κλασικό. Το ότι ένα ποτό είναι τόσο γευστικό και τόσο λιτό είναι ο λόγος για τη δημοφιλία του. Όλες οι άλλες εκδοχές απλά προκύπτουν μέσα στον χρόνο, λόγω της υψηλής ζήτησης, καθώς πλέον έχει γίνει μέρος της pop κουλτούρας. Και κάτι τελευταίο, είναι φτωχό και σε θερμίδες.

Για την ιστορία ξεκίνησε σαν φαρμακευτική θεραπεία, στη δεκαετία του 1850, όταν τα βρετανικά στρατεύματα είχαν καταλάβει την Ινδία και η ελονοσία θέριζε. Οι γιατροί χρησιμοποιώντας την κινίνη –προέρχεται από τον αποξηραμένο φλοιό του τροπικού δέντρου κιγχόνη και η δράση του είναι αντιπυρετική και μυοχαλαρωτική- προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την ελονοσία. Εξαιτίας της εξαιρετικά πικρής γεύσης οι Βρετανοί αξιωματούχοι άρχισαν να προσθέτουν ένα μείγμα με ζάχαρη, νερό και λάιμ για να το κάνουν πιο εύγευστο.

Εύκολη συνταγή για να φτιάξεις γευστικότατο Gin μόνος σου

 

Ένα σωστό gin tonicΜε δύο συστατικά πώς γίνεται να μη βγει καλό ένα gin tonic; Γίνεται. Καταρχάς ένα gin tonic μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς συνδυασμούς, κοινώς δεν ταιριάζουν όλα τα gin και τα τόνικ μεταξύ τους. Πρέπει με βάση τις γεύσεις που σου αρέσουν να φτιάξεις συνδυασμούς που  βρίσκονται σε αρμονία. Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε καθαρό πάγο. Ο πάγος είναι πολύ βασικός για οποιοδήποτε καλό κοκτέιλ, καθώς επηρεάζει την οσμή και τη γεύση. Συνήθως για τα κλασικά gin η αναλογία είναι 2:1 ή 3:1 δηλαδή, διπλάσια/ τριπλάσια ποσότητα σε τόνικ από ότι gin. Eπίσης, πλέον τα premium τόνικ έχουν αισθητή διαφορά στη γεύση. Αξίζει μια δοκιμή.

Υλικά:

60 ml gin

120 με 180 ml tonic

Εκτέλεση:

Παίρνεις ένα ψηλό ποτήρι τύπου Collins το γεμίζεις με πάγο. Προσθέτεις gin,τόνικ και ανακατεύεις ελαφρά. 

 

2023-05-09T07:25:51Z dg43tfdfdgfd