Πώς να φτιάξετε νόστιμη τάρτα κολοκύθας με ιστορική συνταγή του 1796

Ο Max Miller του Tasting History, ο οποίος δοκίμασε να φτιάξει μια τούρτα με συνταγή του 1769 για τον γάμο του, μοιράστηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την προέλευση της λέξης pumpkin (κολοκύθα) και την εξέλιξη του όρου στο πέρασμα του χρόνου.

Οι Γάλλοι χρησιμοποιούσαν για την κολοκύθα τον όρο pompom, ο οποίος προερχόταν από τα μεσαιωνικά γαλλικά. Στη συνέχεια, οι Άγγλοι το μετέτρεψαν σε pompion ή pumpion. Και οι δύο αυτές λέξεις θα μπορούσαν να αναφέρονται σε όλα τα είδη κολοκύθας ή ακόμα και σε πεπόνια, ορισμένες φορές. Αργότερα πρόσθεσαν το k για να φτιάξουν τον όρο pompkin. Το επίθημα kin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δηλώσει την ομοιότητα μεταξύ κάποιων πραγμάτων.

Η συνταγή για τάρτα κολοκύθας ή κολοκυθόπιτα (pompkin) από το American Cookery της Amelia Simmons, συμπεριλαμβάνεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή αμερικανικά βιβλία μαγειρικής του 1796.

Οι συνταγές της Amelia Simmons είναι πολύ διαφορετικές από τις αντίστοιχες για τάρτα κολοκύθας, που κυκλοφορούν στη σύγχρονη εποχή. Πρώτον, την αποκαλεί pompkin, ενώ θα διαπιστώσετε ότι στην αρχή υπήρχαν πολλοί τρόποι για να γράψετε τη λέξη pumpkin. Η δεύτερη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συνταγή του 1796 από την αντίστοιχη για τάρτα κολοκύθας της σημερινής εποχής, είναι ότι ως γλυκαντικό χρησιμοποιείται η μελάσα και όχι η ζάχαρη, οπότε είναι λιγότερο γλυκιά, απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

Η ιστορική συνταγή του 1796 για νόστιμη τάρτα κολοκύθας

Υλικά για τη γέμιση

1 λίτρο γάλα πλήρες

2 φλιτζάνια (450 γρ.) πουρές κολοκύθας

4 αυγά

½ φλιτζάνι (190 γραμ.) τσαγιού μελάσα

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι

2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ

Υλικά για τη ζύμη

450 γρ. αλεύρι

340 γρ. βούτυρο

2 αυγά

Διαδικασία μαγειρέματος

1. Τοποθετείστε τη ζύμη για τάρτα σε ένα στρογγυλό ταψί και καλύψτε την με αλουμινόχαρτο, που έχετε γεμίσει με φασόλια, για να μην φουσκώσει, κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ψήστε την βάση για τάρτα στους 175°C για 20 λεπτά.

2. Ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης, μέχρι να γίνουν ένα ομογενές μείγμα και μετά τοποθετείστε την γέμιση στην κρύα βάση της τάρτας. Ψήστε την τάρτα στους 175°C για 75 – 80 λεπτά ή έως ότου υπάρχει μια ελαφριά ταλάντευση στη μέση της πίτας.

3. Σβήστε τον φούρνο αλλά αφήστε την πίτα να κρυώσει με την πόρτα μισάνοιχτη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη κουτάλα για να την ανοίξετε).

4. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει εντελώς πριν την κόψετε και την σερβίρετε. Την επόμενη μέρα θα έχει ακόμα καλύτερη γεύση!

2023-11-09T08:19:44Z dg43tfdfdgfd