Καρό τραπεζομάντιλα, κοκτέιλ απογευματινά, με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς, και κρύα μεζεδάκια έχει το Amore (Μεναίχμου 1-3, Τ/210-9217306), η ελληνοϊταλική spritzeria που μόλις άνοιξε σε μια οδό που έχει γίνει πλέον δημοφιλής πιάτσα για έξοδο στην πόλη.
Πιάνουμε θέση στην μπάρα είτε σε κάποιο από τα μετρημένα τραπεζάκια και πίνουμε κλασικά spritz και aperitivo cocktails συνοδεύοντάς τα με καρίκι από την Τήνο, αυγοτάραχο, ακόμα και πηχτή. Στα οπωσδήποτε του μενού και το (πολύ) dirty Martini, που σερβίρεται με ελιά, αγγουράκι και κρεμμυδάκι πίκλα, κάππαρη και αντζούγια σε στικ – ποτό και σνακ μαζί στη βολική συσκευασία του ενός.
Ιταλική έμπνευση έχουν και δύο πρότζεκτ με τη μαγειρική υπογραφή της Ελένης Σαράντη, που θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Η Osteria Mamma και το Armando θα βρίσκονται στον ίδιο δρόμο του Κεραμεικού, που είναι και η γειτονιά της σεφ. Πρόκειται, στην πρώτη περίπτωση, για μια ιταλική ταβέρνα με ρουστίκ ατμόσφαιρα που υπόσχεται ιταλικά πιάτα τα οποία δεν σερβίρονται συνήθως στην Αθήνα, ενώ στο Armando θα δοκιμάζουμε νεο-ναπολιτάνικη πίτσα μαζί με μπίρα ή κρασί στο χέρι.
Νωρίτερα το περιμέναμε, καθυστέρησαν λίγο οι εργασίες, αλλά πλέον είναι στην τελική ευθεία το Σίναπος (Cιναπος, όπως γράφει η ταμπέλα, ήδη στη θέση της), που θα ανοίξει στο κτίριο στην Ηρακλειδών, που έχει στεγάσει διάφορα μπαρ και εστιατόρια – από τον πάλαι ποτέ Σταύλο μέχρι το μεξικάνικο Coyoacan. Το νέο μαγαζί, που έχει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του και τον γνωστό σεφ Πάνο Ιωαννίδη, θα θυμίζει αστική αυλή τού άλλοτε. Θα πατάει στην ιδέα του μεζεδοπωλείου, με χειροποίητους παστουρμάδες και αλίπαστα, τοπικές συνταγές από διάφορα σημεία της χώρας και υλικά της εποχής, τον ξυλόφουρνο σε πρωταγωνιστικό ρόλο και ελληνικά κρασιά και αποστάγματα. Είναι πρώτη φορά που θα δούμε και την πίσω αυλή του κτίσματος στο Θησείο που κάποτε ήταν στάβλος του Όθωνα∙ η γούρνα όπου έπιναν τα άλογα νερό είναι ακόμη εκεί.
Είναι και ο Άsωτος, που ανοίγει στα μέσα Οκτωβρίου στη θέση του Frater & Soror στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Είμαστε όλοι λίγο άσωτοι, λέει γελώντας ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, δίνοντάς μας μια πρώτη εικόνα για το τι θα είναι αυτό το νέο εστιατόριο: μια ροκ ταβέρνα, όπως την περιγράφει, που ετοιμάζει μαζί με τον σεφ Μιχάλη Μερζένη και όχι μόνο. Ο χώρος θα αλλάξει λίγο, το μενού, που τώρα διαμορφώνεται και που θα έχει και κρέας και ψάρι, θα έχει comfort χαρακτήρα και θα είναι πιο απλό το μεσημέρι, λίγο πιο πειραγμένο το βράδυ. Θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο κρασί, με ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα (η ήπια οινοποίηση θα έχει την τιμητική της) να συμπληρώνουν την εικόνα. Το όνομα είναι υπό διερεύνηση ακόμη, αλλά τα υπόλοιπα προχωράνε σιγά σιγά στο εστιατόριο που ετοιμάζεται στη Σκούφου, απέναντι από το Birdman. Το μενού του θα υπογράφει ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης (ίσως έχετε δοκιμάσει τα πιάτα του στο Kenshō Ornos στη Μύκονο). Πιο συγκεκριμένα, από την ανοιχτή κουζίνα στο υπόγειο θα βγαίνει ελληνικό φαγητό λίγο πειραγμένο, με σκοπό να το μοιράζεσαι, family style, ενώ στο ισόγειο θα έχει και μπαρ.
Όπου να ’ναι ανοίγει το Μanri, όνομα πολύ ταιριαστό για την ταβέρνα –ή παϊδακοταβέρνα, όπως μας την κατονόμασε ο Άρης Βεζενές–, που θα βρίσκουμε στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, δίπλα στο Odori. Μιλάμε για 100% ελληνικό κρέας από διάφορα σημεία της Ελλάδας, σε nose to tail λoγική (θα παίρνουν ολόκληρο το αρνί, το μοσχάρι κ.ο.κ., αξιοποιώντας κάθε μέρος του σε διάφορες παρασκευές). Σαλάτες, βραστά, μια πίτα και ένα μαγειρευτό ημέρας θα συμπληρώνουν το νέο αυτό σενάριο κρεατοφαγίας. Στο νέο μαγαζί του κέντρου, ο Βεζενές συνεργάζεται με τον Λευτέρη Γεωργόπουλο, γνωστό επιχειρηματία του χώρου (πίσω από το The Clumsies, το Odori κ.ά.). Μαζί με τη δημιουργική ομάδα του όμως, το Green Garlic Studio, έχει διαμορφώσει το κόνσεπτ ενός ακόμα newcomer στην πόλη: του καινούργιου hotel bar του ξενοδοχείου Semiramis, ονόματι Κoumkan∙ να σημειώσουμε ότι τον χώρο έχει μεταμορφώσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Manhattan Projects με έδρα τη Νέα Υόρκη, και δείχνει εντυπωσιακός.
Όταν μιλάμε για φαγητό στο χέρι, οι αξιόλογες επιλογές δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν πια με το σουβλάκι. Στους δρόμους της Αθήνας βρίσκουμε τώρα ιδιαίτερες λιχουδιές από την Ιταλία, το Μεξικό, την Ασία και όχι μόνο. Ιδού οι τελευταίες αφίξεις:
Στη Focacceria Napul’e (Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-3316161) ο Ναπολιτάνος Francesco Granata φτιάχνει τη δική του πορκέτα με υπερ-τραγανή πέτσα, φέρνει τυριά και αλλαντικά από επιλεγμένους παραγωγούς του τόπου καταγωγής του και φρεσκοψήνει την πολύ γευστική, χειροποίητη φοκάτσια του, που παίρνει συνολικά 72 ώρες για να γίνει.
Ο κατάλογος έχει δώδεκα διαφορετικά σάντουιτς με βάση την τελευταία, όπως εκείνο με το capocollo (σαλάμι από χοιρινό λαιμό), το πεκορίνο και τη ρόκα ή το Calabrese, με spianata piccante, καπνιστή μοτσαρέλα, και ’nduja, μεταξύ άλλων, που είναι ό,τι πρέπει για τους φαν των καυτερών. Μη χάσετε και τα ζεστά ζεστά, χρυσοτηγανισμένα arancini με μορταδέλα-πέστο φιστίκι, guanciale-πεκορίνο και άλλους συνδυασμούς.
Οι αξιόλογες επιλογές στο street food δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν πια με το σουβλάκι. Στους δρόμους της Αθήνας βρίσκουμε τώρα ιδιαίτερες λιχουδιές από την Ιταλία, το Μεξικό, την Ασία και όχι μόνο.
Το Seor Picante (Φαλήρου 40, Κουκάκι, T/211-0019989) μπορεί να καυχιέται ότι είναι η πρώτη birrieria της Αθήνας. Μετάφραση: ειδικεύεται στα tacos birria, που όχι μόνο γεμίζονται με μοσχαρίσιο, σιγομαγειρεμένο κρέας, αλλά σερβίρονται και με τον ζωμό του κρέατος σε μπολάκι στο πλάι, για λαχταριστές βούτες. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι οι τορτίγιες καλαμποκιού, πριν ψηθούν, βουτιούνται στο λίπος που έχει ξεχωρίσει από τον ζωμό. Έτσι απορροφούν νοστιμιά, παίρνουν το χαρακτηριστικό κοκκινόχρυσο χρώμα τους και γίνονται τραγανές. Το στυμμένο λάιμ και οι πίκλες τούς ταιριάζουν γάντι.
Εργαστήριο ζύμης αυτονομάζεται το Temps Perdu (Καραΐσκου 114, Πειραιάς, Τ/210-4296027). Το καλό γαλλικό βούτυρο, η υπομονετική διαδικασία παρασκευής και τα προϊόντα μικρών παραγωγών που χρησιμοποιούν δίνουν μια καλή αφορμή για βόλτα στον Πειραιά.
Παίρνουμε καφέ στο χέρι και δοκιμάζουμε κρουασάν, ρολάκια με φέτα, τσαλαφούτι και ζάαταρ, ζαμπονοτυρόπιτα με γραβιέρα Τήνου και το φουμικάδο Κέρκυρας, καθώς και ενδιαφέροντα γλυκά με εποχικά φρούτα.
Πληθαίνουν τα Talking Breads. Τo στριτφουντάδικο του Χρήστου Ταχιά ξεκίνησε από τα Εξάρχεια, επεκτάθηκε στον Χολαργό, τώρα ανοίγει και στο Σύνταγμα, με την ίδια slow street food συνταγή. Τα σάντουιτς με κοτόπουλο tika και χοιρινό satay, το ωραίο bacon mushroom melt και τα ρολάκια πίτσας, με βουτυρόψωμα που φτιάχνονται κάθε πρωί και ζυμάρια ζυμωμένα στο χέρι, θα μας δίνουν ραντεβού από τις 10 Οκτωβρίου και στην Απόλλωνος.
Στη γωνία της Λουκιανού με τη Σπευσίππου, στο Κολωνάκι, εκεί όπου βρίσκαμε το Stinking Bishop, ετοιμάζεται το Ιωdio. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη συμμετέχει μαζί με τη Δανάη Βορίδου και επιχειρηματικά στο νέο αυτό εγχείρημα με το ψάρι στο επίκεντρο, ενώ μαζί τους έχουν και την Ερασμία Μπαλάσκα. To μενού το οποίο θα προτείνουν οι τρεις σεφ, οι οποίες ξαναβρίσκονται για πρώτη φορά στην ίδια κουζίνα μετά το Funky Gourmet, θα αλλάζει τακτικά, ανάλογα με την εποχικότητα και το τι θα βρίσκουν διαθέσιμο στην αγορά. Στον νέο, κομψό, αλλά όχι εξεζητημένο, φιλικό χώρο θα τρώμε λοιπόν από σεφταλιές μπακαλιάρου στον ξυλόφουρνο και σουπιές με σπανάκι μέχρι… σπανακόπιτσα – μια πίτσα, δηλαδή, με γεύση σπανακόπιτας. Η δημιουργική τριάδα ετοιμάζει πολλά ακόμα νόστιμα εκεί στο Κολωνάκι, έχουν όμως αναλάβει και συμβουλευτικό ρόλο στο Yaboo, ένα all-day εστιατόριο που θα ανοίξει στον Πειραιά, στην Ακτή Κονδύλη, το οποίο θα ξεκινάει από το πρωί και θα ανεβάζει ρυθμούς τα βράδια με DJs και ποτό. Τι μενού θα έχει; Θα κοιτάει την Ελλάδα με χωριάτικη και αμπελοφάσουλα, ψάρι με χόρτα και αρνίσιο ποδαράκι στη λαδόκολλα, φτιαγμένο με σύγχρονες τεχνικές και με προσεγμένες παρουσιάσεις – όχι όμως ότι θα λείπει και ένα μπέργκερ ή ένα rib eye.
Η ταμπέλα με τα βελάκια στραμμένα προς τα πάνω στην είσοδο του ξενοδοχείου Regal δείχνει τον δρόμο για την Ταράτσα (Μητροπόλεως 60, Τ/211-0080660), την οποία έστησαν η ομάδα του Αmie και του Bar in front of the bar. Το αλέγκρο εστιατόριο και μπαρ που άνοιξε πριν από μερικές μέρες εκεί στα ψηλά έχει άπλετη θέα στην Ακρόπολη, αύρα ’70s στο ντεκόρ, ρυθμικές μουσικές στα ηχεία και ένα μενού με λεβαντίνικα και ελληνικά στοιχεία με την υπογραφή του Αλέξανδρου Καρακατσάνη. Στην ανοιχτή κουζίνα φτιάχνουν από χούμους μέχρι χειροποίητη λούζα και από καλοφτιαγμένα κεμπάπ και shawarma μέχρι ρεβιθάδα ή κατσικάκι στον ξυλόφουρνο. Όσο για τα ποτά, κάνουν την έκπληξη – εδώ θα πιεις από negroni με καφέ και δυόσμο μέχρι ένα κοκτέιλ εμπνευσμένο από το ταμπουλέ.
Αν υπάρχει ένα μέρος στο οποίο περιμένουμε πώς και πώς να πιούμε Espresso Martini είναι το Coterie (Βρυάξιδος 9, Παγκράτι, Τ/6970-834270), και αυτό επειδή βασικό μέλος της ομάδας πίσω από το καινούργιο μαγαζί είναι ο Χρήστος Κλουβάτος, bartender και γνώστης του καλού καφέ, με πολυάριθμες βραβεύσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Το μενού θα έχει speciality καφέ και brunch το πρωί και, αργότερα, κλασικά κοκτέιλ συνοδεία πιάτων που μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού.
Ένας ακόμα αξιόλογος bartender έχει στα σκαριά τον πρώτο δικό του χώρο. Ο Ηλίας Μαρινάκης βρέθηκε πίσω από την μπάρα αρκετών αγαπημένων αθηναϊκών μπαρ, από το 42 στην αρχική εκδοχή του μέχρι το Ζebra πιο πρόσφατα, πριν αποφασίσει να στήσει το δικό του στην οδό Μαιάνδρου, στα Ιλίσια. Με το Quinn’s (το όνομα μιας αγαπημένης του παμπ στο Λονδίνο και το παρατσούκλι του πατέρα του, που τον λένε Αντώνη και πολλοί γνώριμοι από τα παλιά τον φωνάζουν Κουίν), το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίγει από το πρωί, θέλει να έχει όσα θεωρεί ο ίδιος ότι κάνουν ένα καλό μπαρ: παγωμένα ποτά, συνέπεια και έμφυτη ευγένεια. Θα έχει και bar food – υπό διαμόρφωση και αυτό.
Αξιόλογοι bartenders στήνουν τα δικά τους μαγαζιά, ανοίγοντάς μας την όρεξη για κοκτέιλ, και η μόδα των listening bars βάζει την καλή μουσική στο επίκεντρο.
Με brunch, που έχει σχεδιάσει η Μαρίνα Χρονά (Ρίνι), θα ξεκινάει η μέρα και στο Bipolar, που έρχεται στο Χαλάνδρι, στην πλατεία Κέννεντυ. Σκεφτείτε πεϊνιρλί με καγιανά και ψητό χοιρινό λουκάνικο ή ελληνικές τηγανίτες με φρέσκα φρούτα, μέλι και σουσάμι. Η λίστα των κοκτέιλ θα έχει, μεταξύ άλλων, και πολλά spritz με την υπογραφή του Πάνου Βλάχου, ενώ για τσιμπολόγημα η σεφ έχει ετοιμάσει ελληνικούς μεζέδες, όπως πατατοκεφτέδες με ρίγανη, σιγομαγειρεμένο χοιρινό και γραβιέρα ή ραβιόλες με ανθότυρο και καμένη μυζήθρα.
Τι διαφορά έχει ένα listening bar από ένα συνηθισμένο μπαρ; Η μουσική έχει κεντρικό ρόλο, ενώ τα ποτά και το φαγητό είναι τα συνοδευτικά. Το κόνσεπτ δεν είναι καινούργιο. Ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του ’20 στο Τόκιο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βρει έδαφος σε διάφορες μεγαλουπόλεις του πλανήτη, όπου ελεύθερες ερμηνείες των γιαπωνέζικων jazz kissa ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Επηρεασμένο από αυτή την τάση φαίνεται πως θα είναι το wine bar του Χρήστου Κοντού, φωτογράφου και εκδότη του περιοδικού Kennedy, που θα σερβίρει αποκλειστικά κρασιά ήπιας παρέμβασης. High end ήχο και μεγάλο εύρος μουσικών επιλογών θα φέρει και, λίγο αργότερα μέσα στη σεζόν, το Τέλειον Hi Fi Βar, που θα ανοίξει στον χώρο ενός παλιού ζαχαροπλαστείου στην Κυψέλη.
Πολλές λεπτομέρειες ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί για τη νέα Αίγλη Ζαππείου, παρά μόνο ότι, μετά την ανανέωση του θερινού σινεμά που ξανάνοιξε το καλοκαίρι, ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί και το ριζικά αλλαγμένο εστιατόριό της. Το άλλο που περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το πρότζεκτ που ακούμε ότι ετοιμάζει ο Ομίλος Τραστέλη (βλ. Σπονδή, Hytra κ.λπ.) στο κέντρο της Αθήνας.
2024-09-24T18:28:18Z dg43tfdfdgfd