Πόσο τους πείθει ένας οικολόγος μονάρχης;

Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ γέμισαν με γλυκίσματα της στέψης, μπίρες αφιερωμένες στον Κάρολο και τσιπς με γεύση κοκτέιλ γαρίδας coronation. Το βασιλικό ζεύγος δεν αναμένεται, όμως, να γευθεί τα ευρηματικά αυτά εδέσματα. Ο βασιλιάς και η Καμίλα προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδίως εάν πρόκειται για βιολογικά προϊόντα από τους βασιλικούς κήπους. Η Καμίλα λατρεύει το ψάρι και τις σαλάτες. Για πρωινό, ο μονάρχης επιθυμεί έξι διαφορετικά είδη μελιού και ειδικό μείγμα δημητριακών μούσλι και –για να ολοκληρώσει το πρόγευμα– πιάτο τοπικών τυριών. Σε μία προσπάθεια να περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα που παράγει, ο Κάρολος είναι αποκλειστικά χορτοφάγος δύο ημέρες την εβδομάδα και εγκαταλείπει τα γαλακτοκομικά μία ημέρα στις επτά.

Μπορεί, όμως, ο οικολόγος αυτός μονάρχης να πείσει τη χώρα του να περιορίσει την κατανάλωση των αγαπημένων της ψητών κρεάτων, τηγανητής πατάτας και ινδικού κοτόπουλου τίκα μασάλα, και να υιοθετήσει τη βιολογική, τοπικής παραγωγής και φιλική προς το κλίμα διατροφή που ακολουθεί ο ίδιος;

[kath-read-more post="562396129"]

Η γαστρονομική επιρροή των ηγετών είναι ιστορικά καταγεγραμμένη. Η Τζάκλιν Κένεντι εισήγαγε νέα κοσμοπολίτικα γαστρονομικά ήθη στον Λευκό Οίκο, ενώ οι Ομπάμα φύτεψαν λαχανόκηπο. Ο πρόεδρος Τραμπ σέρβιρε φαστ φουντ στον Λευκό Οίκο.

Τα δημόσια πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται, αλλά το στέμμα παραμένει. Ο Κάρολος πιστεύει αληθινά στην υγιεινή διατροφή από βιώσιμες πηγές, λέει ο Βρετανός σεφ Τζέιμι Ολιβερ, ο οποίος έχει συνεργασθεί με τον Κάρολο σε ανάλογο κρατικό πρόγραμμα.

[kath-read-more post="562396984"]

Ο Κάρολος είχε συνειδητοποιήσει εδώ και δεκαετίες την αξία της βιολογικής γεωργίας, εξασφαλίζοντας τότε τη χλεύη του Τύπου και ειρωνικά σχόλια από μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η συνήθειά του να μιλάει στα φυτά και να παίζει μουσική στις βασιλικές αγελάδες, προκειμένου το άρμεγμα να είναι ευκολότερο, έγιναν και αυτά αντικείμενο ειρωνειών.

Η επιμονή του ανταμείφθηκε, πάντως, τη δεκαετία του 1990, όταν η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα επέτρεψε στον Κάρολο να μετατρέψει τα βασιλικά κτήματα του Γκλόστερ σε βιολογικές φάρμες, που αποφέρουν μεγάλα έσοδα. Οι μικροί αγρότες στη Βρετανία θεωρούν ότι ο Κάρολος εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η επιρροή αυτή του μονάρχη στον γεωργικό τομέα δεν αποτυπώνεται, ωστόσο, στις διατροφικές συνήθειες των Βρετανών.

Η βασιλική οικογένεια ενθαρρύνει τους πολίτες να οργανώσουν οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές στους δρόμους συνοικιών αυτό το Σαββατοκύριακο. Το προτεινόμενο μενού περιλαμβάνει αγαπημένα εδέσματα των Βρετανών, όπως λουκάνικα τυλιγμένα σε φύλλο με μπέικον, ψητά ψωμάκια με τυρί (σκόουνς) και σάντουιτς. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξέδωσαν προτεινόμενες συνταγές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν παϊδάκια αρνίσια σε ασιατική μαρινάδα, μεξικάνικα τάκος γαρίδας με σάλτσα ανανά και ψητή μελιτζάνα με ντρέσινγκ μάνγκο τσάτνεϊ, γιαουρτιού και κάρι. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί, όμως, στη γαλλική κις της στέψης, επίσημο έδεσμα της τελετής.

Το νέο πιάτο κις περιλαμβάνει σπανάκι, εστραγκόν, φάβα και τυρί τσένταρ, με βάση τάρτας, και είναι από τα αγαπημένα του Καρόλου. Ξένες αηδίες, χαρακτήρισε το πιάτο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος.

Πέταξε φυσίγγια στο Μπάκιγχαμ

Σε lockdown τέθηκαν χθες το βράδυ τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο κεντρικό Λονδίνο, όταν άνδρας πέταξε πάνω από τα κιγκλιδώματα του προαυλίου φυσίγγια κυνηγετικού όπλου. Ο άνδρας συνελήφθη αμέσως από τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν το ανάκτορο ενόψει της στέψης του βασιλιά Καρόλου, ενώ τα φυσίγγια εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 7 το βράδυ ώρα Λονδίνου, με τον δράστη να πλησιάζει την κεντρική είσοδο του ανακτόρου και να πετάει μικρά αντικείμενα στο προαύλιο, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ο συλληφθείς είχε μαζί του σακίδιο, το οποίο οι Αρχές ερεύνησαν χωρίς να βρουν όπλα ή εκρηκτικά σε αυτό. Την ώρα του περιστατικού κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν βρισκόταν στο Μπάκινχαμ. Πλήθος θαυμαστών της μοναρχίας έχει ήδη αρχίσει να κατασκηνώνει περιμετρικά της λεωφόρου The Mall, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα.

2023-05-04T19:57:21Z dg43tfdfdgfd