Η καλύτερη μπαγκέτα στο Παρίσι δεν είναι από τη Γαλλία, αλλά…από τη Σρι Λάνκα

Με τυρί, με βούτυρο και μαρμελάδα, ή απλώς σκέτη, κόβοντας με το χέρι ένα κομμάτι καθ΄οδόν προς το σπίτι, ή το πικ νικ, η μπαγκέτα είναι απλώς απολαυστική, αλλά και ένας από τους πολλούς λόγους να επισκεφτεί κανείς το Παρίσι.

Ωστόσο, γα να μπορεί να μαγνητίζει τους γευστικούς κάλυκες σε τέτοιο βαθμό, η προετοιμασία της γνήσιας γαλλικής μπακέτας αποτελεί τέχνη, γεγονός που αναγνωρίζεται κάθε χρόνο στο μεγάλο διαγωνισμό παραδοσιακής γαλλικής μπαγκέτας στην πόλη του Παρισιού ή αλλιώς Grand Prix de la Baguette de Tradition Francaise de la Ville De Paris.

Στις 10 Μαΐου, ο διαγωνισμός διεξήχθη για 30η φορά με αρτοποιούς από κάθε άρκη της πόλης του φωτός, να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους.

Το έπαθλο είναι η τιμή να προμηθεύουν μπαγκέτες για έναν χρόνο στην επίσημη κατοικία του Γάλλου Προέδρου, το μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς και 4.000 ευρώ.

Αυστηροί κανόνες

Ο διαγωνισμός διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Από τις 176 μπαγκέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2023, οι 40 πετάχτηκαν αμέσως επειδή ήταν πολύ κοντές, πολύ μακριές, πολύ βαριές, πολύ ελαφριές ή χρησιμοποίησαν λάθος αλεύρι.

Αυτές που έμειναν, στρώθηκαν ανώνυμα ενώπιον μιας 18μελούς κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από προηγούμενους νικητές, στελέχη των συνδικάτων αρτοποιίας, food bloggers και έξι Παριζιάνους, που επιλέχθηκαν τυχαία από πάνω από 1.200 αιτούντες.

Η εμφάνιση, η μυρωδιά, η τεχνική ψησίματος και η γεύση λαμβάνονται υπόψη.

Το μυστικό της καλύτερης μπαγκέτας

Ο νικητής ήταν η μπαγκέτα νούμερο 142, που έψησε ο Tharshan Selvarajah από τη Σρι Λάνκα. Το αρτοποιείο του Au Levain des Pyrnes (ή αλλιώς προζύμι των Πυρηναίων) βρίσκεται σε μια γωνιά στο 20ο διαμέρισμα του ανατολικού Παρισιού.

Ήταν έκπληξη; Όχι πραγματικά, λέει ο Selvarajah. Ήδη το 2018 ήμασταν τρίτοι. Μετά από αυτό, πάντα πιστεύαμε ότι την επόμενη φορά θα είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε, θα έρθουμε δεύτεροι ή πρώτοι, είπε στο CNN.

Ο Selvarajah τονίζει ότι το μυστικό του αρτοποιείου του είναι να ψήνει μια παρτίδα κάθε 20 λεπτά, έτσι ώστε το ψωμί να είναι πάντα ζεστό και φρέσκο. Να σημειωθεί πως παρά τη βραβευμένη του δόξα, το ψωμί του κοστίζει μόνο 1,35 ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Έτσι μυρίζει μια γυναίκα: Το μυστικό του best seller όλων των εποχών κρύβεται στο μοναστήρι

Cartier: Η ιστορία του οίκου που στολίζει όσους γράφουν ιστορία

Τέλος τα ηλεκτρικά σκούτερ από το Παρίσι

2023-05-17T04:24:14Z dg43tfdfdgfd