Τα ροζέ που πάνε με όλα

Μία από τις βασικές αρμοδιότητες του οινοχόου είναι να καθοδηγήσει τον καταναλωτή στο πώς θα συνδυάσει κρασί με φαγητό, ώστε να έχει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Αν εξαιρέσουμε τα ακριβά εστιατόρια με τα menu degustation, όπου ο sommelier επιλέγει με κάθε πιάτο να συνδυάσει άλλο κρασί, στην καθημερινότητά μας, στο σπίτι, σε ταβέρνες και άλλα μαγαζιά εστίασης δεν ισχύει το παραπάνω μοντέλο. Αντ’ αυτού παραγγέλνουμε πολλά και διάφορα στη μέση, ανοίγοντας μια φιάλη κρασί με σκοπό να την απολαύσουμε με όλα τα πιάτα. Οπως μπορούμε να καταλάβουμε, χωρίς να γνωρίζουμε και πολλά από κρασί και συνδυασμό, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επιλογή κρασιών που να πάνε με όλα.

Κατά τη διάρκεια των προπονήσεών μου στο πλαίσιο της συμμετοχής μου σε διαγωνισμούς οινοχόων ή παρακολουθώντας διεθνείς διαγωνισμούς, αρκετές φορές υπήρχαν δοκιμασίες που ζητούσαν από τους διαγωνιζομένους να επιλέξουν ένα κρασί που θα μπορούσε να συνδυαστεί με όλο το μενού. Σε αυτές τις περιπτώσεις μία από τις σκέψεις μου, αλλά και άλλων συναδέλφων, ήταν να επιλέξουν ένα ροζέ κρασί. Αν λοιπόν ψάχνετε να ικανοποιήσετε αυτή τη συνθήκη, ένα κρασί που θα ταιριάξει από την αρχή μέχρι το τέλος με πολλά, διαφορετικά πιάτα, έχω να σας προτείνω κάποια ροζέ που ξεχώρισα τελευταία.

Αμυγδαλιές Ros, Syrah, Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια

Το Κτήμα Αβαντίς βρίσκεται στην Εύβοια και είναι γνωστό για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών από τη γαλλική ποικιλία Syrah. Οι Αμυγδαλιές είναι μια ροζέ έκφραση της ποικιλίας αυτής, που θυμίζει λίγο τα παλιά ροζέ κρασιά, με πιο ζωηρό χρώμα. Με έντονο φρέσκο, ζουμερό, κόκκινο φρούτο, όπως φράουλα, κεράσι, βατόμουρο, αρώματα λευκών ανθέων και βοτάνων, με ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Οπως είπαμε ταιριάζει με πολλά, αλλά ιδιαίτερα με λαδερά που έχουν και λίγη ντομάτα, όπως τα φασολάκια κοκκινιστά.

Idylle d’ Achinos, La Tour Melas, Φθιώτιδα

Το La Tour Melas στον Αχινό Φθιώτιδας είναι γνωστό για τα κορυφαία ερυθρά κρασιά που παράγει, ενώ θεωρείται και ένας από τους πρωτοπόρους παραγωγούς ροζέ κρασιών στυλ Προβηγκίας (αυτά με ανοιχτόχρωμο ροζ χρώμα) στην ελληνική αγορά. Το Idylle έχει έναν απαλό ροζ χρωματισμό, με αρώματα άγουρης φράουλας, κράνου, πετροκέρασου, λευκών ανθέων και εσπεριδοειδών, με τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα.

Ξινόμαυρο Ros, Κτήμα Αλφα, Αμύνταιο

Το Κτήμα Αλφα βρίσκεται στο Αμύνταιο της Φλώρινας που συγκαταλέγεται στις πιο ψυχρές περιοχές της χώρας, κάτι που βοηθάει στο terroir της περιοχής και στην παραγωγή εξαιρετικά κομψών και ντελικάτων κρασιών. Το Ξινόμαυρο Ros είναι ένα ροζέ με ελαφρύ χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας, κερασιού και εσπεριδοειδών, με υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα.

One, Μούχταρο, Κτήμα Σαμαρτζή, Βοιωτία

Το Κτήμα Σαμαρτζή είναι μια οικογενειακή επιχείρηση από την Ασκρη Βοιωτίας που έχει δώσει έμφαση στην ανάδειξη της τοπικής γηγενούς ποικιλίας, Μούχταρο. Εκτός από τις ερυθρές εκδοχές, παράγει και μια ροζέ, το One, ένα κρασί με βαθύ ροζέ χρώμα και αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, ανθέων και βοτάνων, με τονισμένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Με μπριάμ και ιμάμ μπαϊλντί θα ταιριάξει υπέροχα.

Pink, Grenache Rouge – Ρωμέικο – Syrah, Οινοποιείο Μανουσάκη, Κρήτη

Στο Οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακκο Χανίων δίνουν έμφαση στην ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών σε συνδυασμό με τις διεθνείς ποικιλίες της περιοχής του Ροδανού της Γαλλίας. Το Pink είναι ένα χαρμάνι των διεθνών ερυθρών ποικιλιών Grenache και Syrah, με τη γηγενή ερυθρή ποικιλία Ρωμέικο. Ενα ροζέ με χρώμα Προβηγκίας, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, λευκών ανθέων και εσπεριδοειδών, με ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε μια χωριάτικη σαλάτα ή ένα ψάρι πλακί!

2024-07-04T13:40:30Z dg43tfdfdgfd